Μετάβαση στο περιεχόμενο

Freud και ομοφυλοφιλία

15/12/2013

Ο Freud πάντα έλεγε πως οι μεγαλύτερες αντιστάσεις στην ψυχανάλυση εκδηλώνονται σ’ ότι έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα. Κι αν υπομειδιώντας σκεφτόταν τι σενάρια θα έπλεκαν οι μεταγενέστεροι για τη σχέση του με την κουνιάδα του με αφορμή τα κοινά τους ταξίδια, με σκοπό βέβαια να πλήξουν την θεωρία του, σίγουρα δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό πως εν έτει 2013 η 20η από τις εισαγωγικές παραδόσεις του θα έδινε τροφή σε μητροπολίτη στην αλληλογραφία του με αρχηγό πολιτικού κόμματος σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων. Και μάλιστα για να υποστηρίξει ο μητροπολίτης την μετά βδελυγμίας αντίθεσή του. Και μάλιστα δίπλα στις απόψεις του Lombroso!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η πραγματικότητα υφίσταται από πολίτες και πολιτικούς βάναυσα πλήγματα. Το να υποστηρίξει ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ ότι ο Freud είχε αρνητική άποψη για τους ομοφυλόφιλους και να το τεκμηριώσει διαστρέφοντας κατά το δοκούν τα κείμενά του, είναι μέσα στο ανάλογο πνεύμα της εποχής όπου τα πάνω κάτω έχουν έλθει όχι μόνον στο πορτοφόλι των ανθρώπων αλλά, κυρίως, στο μυαλό τους. Έτσι με μεγάλη ευκολία, ως εμβριθής μελετητής του Φροϋδικού έργου, ο μητροπολίτης  πληροφορεί τον Βενιζέλο ότι ο Freud έγραψε: ΄΄ Τώρα ποιά πρέπει να είναι η στάση μας σ’ αυτές τις ασυνήθιστες μορφές ικανοποίησης; Η αγανάκτηση και η έκφραση της προσωπικής μας αποστροφής΄΄. Ο Freud βέβαια έγραψε: ΄΄ Ποιά στάση να κρατήσουμε απέναντι σ’ αυτές τις ασυνήθιστες μορφές σεξουαλικής ικανοποίησης; Η αγανάκτηση, έκφραση της προσωπικής μας αποστροφής και διαβεβαίωση πως εμάς  δεν μας αφορούν τέτοιου είδους σαρκικές επιθυμίες, σαφώς και δεν μας βοηθάει καθόλου΄΄. 

Όποιος έχει μελετήσει στοιχειωδώς τον Freud και διαθέτει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται το πνεύμα  και το ύφος του, ιδιότητες που στερείται παντελώς ο Σεραφείμ, γνωρίζει καλά τι λέει και τι εννοεί ο Freud σχετικά με την ομοφυλοφιλία και γενικότερα την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων και συμμερίζεται την άποψή του περί αντιστάσεων στην ψυχανάλυση. Εκτός από τις θεωρητικές του απόψεις ο Freud πήρε σαφή θέση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά την απάντησή του σε επιστολή  μιας Αμερικανίδας  μητέρας  ομοφυλόφιλου το 1935: ΄΄ Από την επιστολή σας συμπεραίνω ότι ο γιος σας είναι ομοφυλόφιλος.  Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι δεν αναφέρετε στις πληροφορίες σας αυτόν τον όρο. Μπορώ να σας ρωτήσω γιατί τον αποφεύγετε; Η ομοφυλοφιλία βέβαια δεν είναι πλεονέκτημα αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει κάποιος να ντρέπεται, ούτε ανηθικότητα ούτε εκφυλισμός. Δεν ταξινομείται στις ασθένειες, την θεωρούμε ως μια παραλλαγή της σεξουαλικής λειτουργίας που προκαλείται από μια συγκεκριμένη αναστολή της σεξουαλικής ανάπτυξης.  Πολλά, εξαιρετικά αξιοσέβαστα, άτομα της αρχαιότητας και των νεότερων χρόνων ήταν ομοφυλόφιλοι ( Πλάτων, Μιχαήλ Άγγελος, Λεονάρντο ντα Βίντσι, κα ). Αποτελεί μεγάλη και απάνθρωπη αδικία να διώκεται η ομοφυλοφιλία ως αδίκημα΄΄.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν υποψήφιο για εκπαίδευση στην Βρετανική ψυχαναλυτική εταιρία το 1921 και την απόρριψή του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Σχολιάζοντας αυτήν την απόφαση γράφει ο Freud στον Jones ( συνυπογράφει ο Otto Rank ): ΄΄ Όσον αφορά την ενδεχόμενη ιδιότητα μέλους του ψυχαναλυτή διαφωνούμε με σας. Στην πράξη δεν μπορούμε να αποκλείουμε τέτοια άτομα χωρίς επαρκείς λόγους και δεν συμφωνούμε με την νομική τους δίωξη. Πιστεύουμε πως σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση πρέπει να στηρίζεται στην  ενδελεχή εξέταση  άλλων προσόντων του υποψηφίου΄΄.

Η ψυχανάλυση σύμφωνα με την γνωστή διατύπωση του Freud προκάλεσε το τρίτο τραύμα στον ανθρώπινο ναρκισσισμό. Για τα άλλα δύο υπαίτιοι υπήρξαν ο Κοπέρνικος κι ο Δαρβίνος. Και οι τρεις συνάντησαν την αντίδραση της Εκκλησίας (όχι μόνο της Χριστιανικής). Σήμερα τα πυρά της στρέφονται στον Δαρβίνο και τον Freud. Στόχος της ό,τι έχει να κάνει ειδικά με την σεξουαλικότητα ( προγαμιαίες σχέσεις, αμβλώσεις, ομοφυλοφιλία, σύμφωνο συμβίωσης και γάμος ομοφυλόφιλων, χρήση προφυλακτικών, κλπ ) και γενικά με το σώμα ( καύση νεκρών, δωρεά οργάνων ). Βέβαια οι αντιστάσεις είναι ανθρώπινες και κατανοητές και οι θρησκείες είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Αλλά και η άρση των αντιστάσεων είναι επίσης στο χέρι των ανθρώπων. Σίγουρα θα έρθει η εποχή που όλοι, κοσμικοί και ιερείς, θα τολμήσουν να δουν το οφθαλμοφανές. Όπως ο Meynert, καθηγητής Ψυχιατρικής και δάσκαλος του Freud και διαπρύσιος αρνητής της ύπαρξης ανδρικής υστερίας που λίγο πριν τον θάνατό του εξομολογήθηκε στον μαθητή του ότι  ο ίδιος ήταν ξεκάθαρη περίπτωση της συγκεκριμένης ψυχικής νόσου…

From → Uncategorized

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s