Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράθυρο στους κόσμους

15/02/2017

Ο ιστορικός Eli Zaretsky, συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου Political Freud: A history (2015), περιγράφει την προσωπική του εμπλοκή με την ψυχανάλυση και τι έχει αποκομίσει από την ατομική του ανάλυση και την μελέτη του φροϋδικού έργου. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Imago, Vol. 73, No 4, 2016 με τίτλο My life and Psychoanalysis. 

Χαρακτηριστικό απόσπασμα: “Βάζοντας τον εαυτό μου σε μια τόσο τρωτή θέση και ορθώνοντας το ανάστημά μου ενάντια σε κάποιον πολύ πιο ισχυρό από μένα δυνάμωσα το εγώ μου, παρ’ όλο που δεν μου ήταν εύκολο να παρακολουθώ το κύλισμα στη μεμψιμοιρία  και τον αυνανιστικό τρόμο που με υπέβαλλε αυτή η εμπειρία. Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον αυτή η μεγαλύτερη βαθύτητα και αυτοπεποίθηση αναπτύχθηκαν επειδή αντιστάθηκα ή επειδή η ανάλυση μου κινητοποίησε αναστοχαστικές  διαδικασίες που συνεχίστηκαν αργότερα, ή γιατί ήμουν σχετικά απομονωμένος  για τόσο μεγάλο διάστημα από τις  άλλες καθημερινές εξελίξεις της ζωής, ή κάποιο συνδυασμό όλων αυτών. Ανεξάρτητα, όμως, από τον λόγο, η αναλυτική μου εμπειρία ενίσχυσε την ικανότητα ανεξαρτησίας μου, πράγμα που ήταν ο βασικός μου στόχος όταν άρχισα την ανάλυση.

Η μελέτη του Freud, κατά τη διάρκεια των χρόνων της ανάλυσής, μου πρόσφερε μια αδιαμφισβήτητη επίγνωση ασυνείδητης ψυχικής ζωής. Αντιλαμβάνομαι ασυνείδητες διεργασίες στον εαυτό μου, στους κοντινούς μου, σε ευρύτερους διαπροσωπικούς κύκλους, σε σύνολα όπως η σχολή που διδάσκω, στη πολιτική και στην ιστορία. Είναι σαν να μαθαίνω μια γλώσσα και πάντα σοκάρομαι όταν διαπιστώνω πως οι άλλοι δεν την γνωρίζουν, έχουν μικρή επίγνωση των ασυνειδήτων κινήτρων, δεν σκέφτονται τους άλλους ανθρώπους σε συνάρτηση με την παιδική τους ηλικία, τους γονείς και τα αδέλφια τους, με εσωτερικές συγκρούσεις. Αντιμετωπίζουν την πολιτική ως παιχνίδι συμφερόντων, παραβλέποντας τον ρόλο του πάθους, της φαντασίας και της ασυνείδητης επιθυμίας. Δεν αντιλαμβάνονται την ασυνείδητη διάσταση στα έργα τέχνης, στον πολιτισμό ακόμα και στην επιστήμη και τη φιλοσοφία. Δεν πολυενδιαφέρονται για τις προσωπικές τους εσωτερικές ζωές. Η αίσθηση της έντονης και δραστήριας ασυνείδητης ψυχικής ζωής  έχει επηρεάσει την εμπειρία μου από όλες τις ταινίες που έχω δει, από όλα τα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει, από κάθε στιγμή της ιστορίας που έχω μελετήσει, από κάθε ηθική, κοινωνική και πολιτική θεωρία που έχω μάθει.”

 

From → Uncategorized

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s