Μετάβαση στο περιεχόμενο

SIGNOR-ELLI

04/07/2017

Το όνομα του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Luca Signorelli έμεινε στην ιστορία  κυρίως λόγω των τοιχογραφιών του στον καθεδρικό του Orvieto αλλά και γιατί κάποτε ο Freud …το ξέχασε. Σήμερα πια, μετά από 120 χρόνια, το επεισόδιο Signorelli αποτελεί  ξεχωριστό κεφάλαιο της ψυχαναλυτικής ιστορίας κι έχει αποτυπωθεί οριστικά από τον Freud στη Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής (1901). Ως έκφραση της ικανότητάς του για αυτοανάλυση και με την ανάδειξη των ελεύθερων συνειρμών και του κεντρικού ρόλου της απώθησης στη διαδικασία της, έχει πολλές φορές ερεθίσει τη φαντασία μεταγενέστερων ψυχαναλυτών να χωθούν στη προσωπική ζωή του Freud, γιατί όχι και στο ασυνείδητό του, και να ανακαλύψουν τους “πραγματικούς λόγους” του ξεχάσματος του ονόματος του ζωγράφου (Lacan, Wilden, Anzieu, Molnar, Karpe).   

Πολλά έχουν γραφτεί λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση και το συγκεκριμένο κείμενο του Freud έχει καταστεί αντικείμενο των προβολών και της αμφιθυμίας των συντακτών τους. Άλλοι περιορίζονται στο να καταδείξουν με αυτό βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες, όπως έκαναν αρκετά πρώιμα για τα σύγχρονα ελληνικά ψυχαναλυτικά πράγματα, ο Μάριος Μαρκίδης στο βιβλίο του Η Ψυχανάλυση του Διχασμένου Υποκειμένου (1977) και ο Θάνος Λίποβατς στο βιβλίο του  Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού (1990).

Ο Nicholas Fox Weber με το βιβλίο του FREUD’S trip to ORVIETO (2017) προσπαθεί κι αυτός σε ρόλο ντετέκτιβ να φωτίσει τα άδυτα της ζωής και του ασυνειδήτου του Freud προκειμένου να λύσει τον γρίφο της λησμονιάς. Μόνο που στην περίπτωσή του αυτό δεν είναι παρά ένα γοητευτικό τέχνασμα. Στην ουσία, στις 332 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνει τη δική του, προσωπική ζωή ή μάλλον συνεχίζει δημόσια την προ ετών επτάχρονη ανάλυσή του με τον Albert J. Solnit, μαθητή της Anna Freud. Αν μας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον άνθρωπο απολαμβάνοντας ένα αρκετά συναρπαστικό κείμενο είναι (και) γιατί ο Weber δεν είναι ψυχαναλυτής αλλά ιστορικός τέχνης. Και δεν φοβάται να πατήσει στα χνάρια του Βιεννέζου…

 


 


 

 

From → Uncategorized

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s