Μετάβαση στο περιεχόμενο

…να διαλύσω τις αυταπάτες

24/03/2018

Επιστολή του Freud στον Romain Rolland, 4 Μαρτίου 1923*

Αγαπητέ Κύριε,

          θα παραμείνει για πάντα στη ζωή μου ως ευτυχής ανάμνηση το ότι μου επιτρέψατε να ανταλλάξω χαιρετισμούς μαζί σας. Διότι για μας το όνομά σας έχει συνδεθεί με την πιο πολύτιμη και υπέροχη αυταπάτη, την αγάπη που απλώνεται σ′ όλη την ανθρωπότητα.

Ανήκω, βέβαια, σε μια φυλή που στον Μεσαίωνα θεωρήθηκε υπεύθυνη για όλες τις επιδημίες και σήμερα κατηγορείται για τη κατάρρευση της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και τη Γερμανική ήττα. Εμπειρίες αυτού του είδους μας κάνουν σοβαρά επιφυλακτικούς και δεν συμβάλλουν στη πίστη σε αυταπάτες. Μεγάλο μέρος της ζωής μου (είμαι δέκα χρόνια μεγαλύτερός σας) αφιερώθηκε στη προσπάθεια να διαλύσω τις αυταπάτες, δικές μου και της ανθρωπότητας. Αλλά αν είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί  αυτή η συγκεκριμένη ελπίδα έστω εν μέρει, αν στη πορεία της εξέλιξης δεν διδασκόμαστε να μην επιτρέπουμε τα ένστικτά μας να καταστρέφουν το είδος μας, αν συνεχίσουμε να μισούμε ο ένας τον άλλον λόγω των μικρών διαφορών και να αλληλοσκοτωνόμαστε για ασήμαντο όφελος, αν συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη μεγάλη πρόοδο που έγινε στον έλεγχο των φυσικών πόρων για τον αμοιβαίο μας αφανισμό, τι σόι μέλλον μας επιφυλάσσεται; Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να διασφαλίσουμε τη διαιώνιση του είδους μας εν μέσω  της σύγκρουσης μεταξύ της ενστικτικής μας φύσης και των απαιτήσεων που μας θέτει ο πολιτισμός.

Τα γραπτά μου δεν είναι σαν τα δικά σας: παρηγοριά και ξεκούραση για τον αναγνώστη. Αλλά αν πιστέψω πως σας κίνησαν το ενδιαφέρον θα επιτρέψω τον εαυτό μου να σας στείλω ένα μικρό βιβλίο που σίγουρα δεν το γνωρίζετε: Ψυχολογία των Μαζών και Ανάλυση του Εγώ – εκδόθηκε το 1921. Όχι επειδή το θεωρώ ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο, αλλά δείχνει ένα δρόμο από την ανάλυση του ατόμου προς τη κατανόηση του κοινωνικού συνόλου.

Letters of Sigmund Freud, Dover Publications, 1992, p. 341

                                                                                                                 

 

 

 

From → Uncategorized

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s